Share

Σάββατο 4 Ιουνίου 2011

Η ελληνική κρίση και τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών τραπεζών


Η ελληνική κρίση και τα συμφέροντα των ευρωπαϊκών τραπεζών

 

Ο πρώην καγκελάριος της Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ σε συνέντευξή του στο ένθετο της Die Zeit (Zeit-Magazin) με θέμα τα γερμανικά μίντια και τη διεθνή πολιτική αναφέρθηκε και στην Ελλάδα.

 
Για τον πρώην καγκελάριο τα γερμανικά μίντια υστερούν στις αναλύσεις, τόσο για διεθνή, όσο και για ευρωπαϊκά θέματα.
Στο σημείο αυτό ο Χέλμουτ Σμιτ αναφέρεται στην ευρωκρίση και την Ελλάδα.

«Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις δεν αντελήφθησαν ακόμη ότι αυτό καθ’ εαυτό ένα κοινό νόμισμα μόνο σε μια ιδανική περίπτωση μπορεί να φέρει την ευημερία. Τώρα τσακώνονται επί ώρες, εάν θα βοηθήσουν τους καημένους τους Έλληνες, τους Πορτογάλους, τους Ιρλανδούς με ρευστό ή με εγγυήσεις ή εάν θα ήταν προτιμότερο να τους συμβουλεύσουν την κήρυξη χρεοκοπίας.
Κάτι που δεν αναφέρει κανείς είναι ότι πίσω από τη διάσωση της Ελλάδας είναι τα συμφέροντα των γερμανικών, αγγλικών και γαλλικών τραπεζών. Η αναγκαία ανάλυση λοιπόν είναι: οι Έλληνες δεν είναι εις θέσιν να εξυπηρετήσουν το χρέος τους. Και ποιος ζημιώνεται από αυτό; Οι ξένες  τράπεζες που τους δάνεισαν τα χρήματα.»

Φραγκφούρτη - τα κεντρικά των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζώνΦραγκφούρτη - τα κεντρικά των μεγαλύτερων γερμανικών τραπεζώνΣτην παρατήρηση της εφημερίδας ότι αυτά έχουν γραφεί στις γερμανικές εφημερίδες ο πρώην καγκελάριος επιμένει: «Ενδέχεται να έχουν γραφεί στις οικονομικές σελίδες κάποιων εφημερίδων.
Αλλά πρέπει να τεθεί και το ερώτημα: πως συνέβη άραγε και δεν αντελήφθη ουδείς ότι οι Έλληνες ήταν υπερβολικά χρεωμένοι; Ποιος φέρει την ευθύνη; Νομίζω ότι κατ’ αρχήν είναι υπεύθυνη η Κομισιόν και κατά δεύτερον το Ευρωκοινοβούλιο. Να ένα θέμα: για τις συζητήσεις στο Ευρωκοινοβούλιο δεν μας ενημερώνουν καθόλου τα γερμανικά ΜΜΕ.»

Τέλος ο κ. Σμιτ υποστηρίζει ότι για το μειωμένο ενδιαφέρον των Ευρωπαίων πολιτών για τα τεκταινόμενα στην Ευρωβουλή ευθύνονται και οι ευρωβουλευτές, οι οποίοι «δεν χτυπάνε το χέρι στο τραπέζι, δεν λένε  ‘φτάνει πια, διαχωρίζω τη θέση μου!’
Θα επιθυμούσα ένα πραξικόπημα στο Ευρωκοινοβούλιο. Τότε μόνον θα καταργούνταν αυτή η ανοησία, οι 27 επίτροποι, και η ΕΕ θα γινόταν επιτέλους πιο λειτουργική.»

Επιμέλεια: Βιβή Παπαναγιώτου
Υπεύθ. σύνταξης: Σπύρος Μοσκόβου

 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου