Share

Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Νικόλαος Γεωργανζάς : H σκούπα ανάποδα ‘σκουπίζει​’ με το κοντάρι

H σκούπα ανάποδα ‘σκουπίζει​’ με το κοντάρι



Γράφει : ο Νικόλαος Γεωργαντζάς*

Ελληνίδες και Έλληνες,
Aς εστιάσουμε επιτέλους όλες και όλοι στην ουσία. Για να καταλάβουμε ότι η οικονομική κρίση που δημιουργήθηκε από τους έξω κερδοσκόπους και τα λαμόγια μας εδώ, αποτελεί θαυμάσιο πρόσχημα για να αφαιρεθούν στα γρήγορα και με συνοπτικές διαδικασίες, όχι μόνο τα ατομικά δικαιώματα της αξιοπρεπούς και ανθρώπινης διαβίωσής μας, αλλά και οι προσωπικές, κοινωνικές και πολιτικές μας ελευθερίες, μία μία.
Γιά να αποδεχθούμε στωικά και “προς χάριν της ειρήνης, της ευημερίας και της ασφάλειας” όπως λένε, την απώλεια της εθνικής μας κυριαρχίας. Μας κάνανε όλες και όλους σακάτηδες, ώστε να είναι αδύνατον να αντισταθούμε στην νεοταξίτικη λαίλαπα που ενσκύπτει στον τόπο μας, και όχι μόνο εξαθλιώνει εμφανώς το βιοτικό μας επίπεδο, αλλά αφαιρεί σταδιακά τα δεδομένα εκ γενετής (κι’ όχι χαρισμένα από άλλους όπως, π.χ., η Magna Carta) ατομικά μας δικαιώματα και την καθολική μας ελευθερία: προσωπική, κοινωνική και πολιτική.
Το δίπολο δεξιά-αριστερά, ένα ψευτοδίλημμα και δημιούργημα του φαύλου αυτού πολιτικού συστήματος της δεσποτικής κομματοκρατίας, μέσα στο οποίο γεννηθήκαμε και μεγαλώσαμε, που εγκλωβίζει ανθρώπους και μυαλά. Στόχο δεν έχει την συλλογική ευδαιμονία ή ευμάρεια των πολιτών, αλλά μόνο των ολιγαρχικών που δημιούργησαν αυτές τις παρδαλές παρατάξεις.
Το πρώτο μας μέλημα πρέπει να είναι απέναντι στον ίδιο μας τον εαυτό, την οικογένεια και τον λαό μας· απέναντι στην πολιτική αυτοθέσμιση της πατρίδος μας. Και τελικά απέναντι στην ανθρωπότητα την ίδια, που την έχουν κάνει τα νεοταξίτικα λαμόγια να χάσει τη μπάλα, και να παραπαίει μεταξύ πραγματικών αξιών και ιδανικών από τη μία, και μίας απάνθρωπης ατζέντας ψευτοϊδανικών από την άλλη, που παρουσιάζεται αγγελικά πλασμένη, αλλά είναι ό,τι πιό άθλιο έχει επινοήσει μέχρι σήμερα η ολιγαρχική κλίκα των δήθεν υπανθρώπων, γιά να ασκεί τον απόλυτο έλεγχο στις ‘μάζες’ (όπως μας αποκαλεί) και να το παίζει θεός με τις ζωές μας!
Πως; Ορίστε πως:



Να άλλο ένα απτό παράδειγμα παλαμοβάρας της νεοταξίτικης λαίλαπας. Το θρησκευτικό πρόσημο του καθενός μας δεν είναι τόσο σημαντικό επί τούτου. Είτε είμαστε Ελληνίδες και Έλληνες ιδεολάτρες (!), είτε είμαστε χριστιανοί (+), είτε είμαστε εβραίοι (*), είτε είμαστε βουδιστές (•), είτε είμαστε ισλαμιστές (©), είτε πιστεύουμε στον Juju (^), είτε ακολουθούμε τον Sri-Sri (–), όλοι νοιαζόμαστε γιά την ιστορία μας, π.χ., τον ‘ομφαλό’ της των Αθηναίων πολιτείας.
Γιατί άραγε δεν τον θάβουν απλά τον βωμό ‘ελέους τών 12 θεών’; Γιατί δεν τον θάβουν απλώς, αλλά πρώτα τον καλύπτουν με μολύβι;
Ναι, μολύβι! Διότι η νεοταξίτικη λαίλαπα στον τόπο μας τρέμει το έλεος, έστω και αν είναι απλά συμβολικά ιδεατό. Γιατί;
Διότι όπως ο Αριστοτέλης διευκρινίζει: «δι’ ελέου και φόβου» ή «δι’ ηδονής και γέλωτος περαίνει¹ την των τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν»!
_____________________________________________

¹ Το ‘περαίνω’ δεν σημαίνει μόνον ‘φέρω εις πέρας’, ‘τελειώνω’ ή ‘εκτελώ’. Σημαίνει ακόμη και ’δίδω τέλος σε κάτι’, ‘εκτελώ τον σκοπό μου’ και ‘εισδύομαι’, π.χ., ‘περαίνω δι’ ώτων’ ή φθάνω εις τον εγκέφαλον. Με την τελευταία τούτη έννοια χρησιμοποιεί τον όρο ο Πλάτων στον διάλογό του ‘ΜΕΝΩΝ’ (76Α):
«ἀλλὰ σύ γέ που καλεῖς πεπεράνθαι τι καὶ τετελευτηκέναι… ὃ τὸ στερεὸν περαίνει…»
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: Δημοκρατία και Αριστοτελική Κάθαρσις
PRESS RELEASE: Democracy and Aristotelian Catharsis

http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/2011/04/13/δημοκρατία-και-αριστοτελι%E2%80%8Bκή-κάθαρσ/


SPECIAL NOTE: This is the third part of a trilogy on Aυθεντική Αθηναίων δημοκρατία
Here is the second part with audio:

http://tonoikaipnevmata.wordpress.com/2011/03/24/αυθεντικη-αθηναιων-δημοκρατια/
* Ο Νικόλαος Κ. Γεωργαντζάς
Καθηγητής Συστημικής Δυναμικής
Πανεπιστήμιο Fordham, Νέα Υόρκη



Αναρτήθηκε από τον/την ΛΑΚΕΔΑΙΜΩΝ στο 14/04/2011
 
i
Rate This
Quantcast